Niels Rolvink (23) gaat ontwikkelingswerk doen in Thailand en Vietnam

"Achter ieder stel ogen zit een verhaal"

Niels Rolvink (23) vertrekt deze week voor een half jaar naar Thailand en Vietnam. In Vietnam zal hij op computergebied ontwikkelingswerk doen. In Thailand gaat hij samen met lokale mensen een verzorgingshuis opzetten voor mensen in nood.

Door Aniek Smit

Deze week vertrekt Niels Rolvink voor ontwikkelingswerk uit Nederland. Eerst zal hij een maand in Vietnam ontwikkelingswerk doen, daarna voor ongeveer een half jaar in het dorpje Khon Kean in Thailand. "Beide landen zijn qua ontwikkeling normale landen," vertelt Niels. "Er is echter een zeer grote scheiding tussen arm en rijk. Overal is veel alcoholisme en geen geld. En dat laatste is toch nodig om iets voor elkaar te krijgen." Afgelopen jaar februari, is Niels ook al met een groep Nootdorpse jongeren vanuit de Dorpskerk, naar Thailand gegaan. Daar hebben ze toen in een weeshuis gewerkt onder een Australische organisatie. Ook met mensen die hij daar toen heeft ontmoet wil hij nu zelfstandig aan de slag gaan. Daarbij hopen ze nu een eigen organisatie te kunnen oprichten.

Hart voor de Oogst

Hoewel Niels dit jaar zelfstandig aan de slag gaat, heeft hij wel de stichting Hart voor de Oogst achter zich staan. Dit is een stichting vanuit de Dorpskerk in Nootdorp. Deze stichting beheert en werft fondsen voor zendelingen en diaconale projecten. Zij maken het mogelijk financile steun voor het ontwikkelingswerk te ontvangen.

Vietnam

De eerste maand in Vietnam zal Niels lokale mensen gaan helpen met computerproblemen. Dat ligt in het verlengde van zijn werk in Nederland. Hij heeft een eenmans-ICT-bedrijf, voor internetprojecten zoals websites. Hij gaat op eigen houtje aan de slag voor mensen die zijn hulp kunnen gebruiken. Hij komt daarbij vooral aan zijn contacten via Jacob Bloemberg. Deze Nootdorper zit momenteel al in Vietnam met zijn vrouw. Zo heeft Niels nu al contact met iemand die bezig is met een naaiproject voor doven. "Men zou graag meer bekendheid willen krijgen voor het project door het op internet te zetten en een webcam aan te schaffen," vertelt Niels, "daar kan ik ze dan mee helpen, door mijn ervaring met het werk dat ik in Nederland doe." De financiering van dit soort projecten zal hij ook zelf gaan doen en met behulp van sponsoren. Deze kunnen hem bij al het werk sponsoren of bij een specifiek project.

Thailand

Na Vietnam zal Niels voor ongeveer een half jaar naar Thailand gaan. In het dorpje Khon Kean gaat hij samen met lokale mensen zelfstandig een verzorgingshuis Kaart van Thailandopzetten. Het verzorgingshuis is voor arme mensen die niet geholpen worden door de maatschappij, zoals HIV-besmette baby's, maar ook bejaarden. "Ik zal veel verschillende taken gaan vervullen," vertelt Niels, "van veel regelen tot ook echt met de kinderen bezig zijn." Niels vertelt dat ze zullen werken waar het nodig is, en voor wie het nodig is. Ze richten zich daarbij vooral op de mensen die door de maatschappij zijn uitgestoten. "Het is daarbij vooral de bedoeling de mensen direct en praktisch te helpen," vertelt Niels. "Misschien dat later voorlichting en onderwijs ook nog aan de orde komen. Dat gaat ook vanzelf naar gelang er een vertrouwensband met de mensen ontstaat."

Thais spreken

De lokale mensen waar Niels mee gaat werken kent hij al van het eerdere project. Zij spreken enigszins Engels, maar om de mensen op straat ook te kunnen bereiken gaat Niels een taalcursus Thais doen. "Dan hoop ik me, al is het met handen en voeten, te kunnen redden in het Thais. Ik vind dat heel belangrijk omdat ik dan ook de mensen kan bereiken die in de steek gelaten langs de weg liggen en op straat leven. Door tussen hen te leven hoop ik met ze te kunnen praten." Ook vertelt Niels dat het in Thailand moeilijk kan zijn dingen voor elkaar te krijgen, qua regelen. Dan is het zeker in je voordeel om Thais te spreken en vooral om Thais te zijn. Daarom is het ook fijn dat hij samen met Thaise lokale mensen werkt. Hij woont zelf ook in een huisje in het dorp. De omstandigheden zijn daar heel wat simpeler dan wij hier in Nederland gewend zijn, maar zo leeft hij wel echt onder de bevolking.

We gaan er samen voor

Het geloof heeft in Niels zijn keuze ontwikkelingswerk te gaan ook een belangrijke rol gespeeld. "Het grappige is dat ik toen ik 7/8 jaar oud was al zei dat ik later Niels Rolvink is deze week (maandag jl) vertrokken naar Thailandzendeling wilde worden," vertelt Niels. "Vier jaar geleden heb ik de aanwezigheid van de Heer Jezus zo duidelijk gevoeld en is mijn geloof zo belangrijk voor me geworden, dat ik me nu ook helemaal wil geven voor dit werk." De mensen in Thailand zijn voor het grootste deel Boeddhistisch. "Mijn geloof speelt natuurlijk wel een rol in mijn werk, want je vertelt er toch over. Ten eerste wil je praktisch helpen, door daden, en door liefde te geven. Daarnaast bouw je een vertrouwensband op met de mensen, en daarbij zijn de mensen heel openhartig, dus kun je hen vertellen over jouw geloof." Niels vertelt dat de sfeer in de groep waarmee hij werkt erg goed is. "En van de leidsters van de groep zei het al eens heel mooi. 'Wij hebben allemaal dezelfde Hemelse vader en we gaan er samen voor.'", vertelt Niels. Er zijn ook plannen om in het verzorgingshuis bijbelonderwijs te gaan geven en daarbij zou Niels dan ook graag willen helpen.

Internet

Niels vertelt dat er in Khon Kean gelukkig internet is. Daarmee zal hij nieuwsbrieven rondsturen naar de mensen die hem willen volgen, zo ook sponsoren. "Ook komt er waarschijnlijk een website waarop ik laat zien hoe het er daar aan toe gaat." Daarmee wil hij ook meer mensen vinden die willen sponsoren, want het geld is daar hard nodig. Zo moeten er kinderen financieel geadopteerd worden om een betere kans te krijgen. De website waarop Niels de mensen op de hoogte zal gaan houden van zijn werkzaamheden in Thailand en Vietnam is www.rolvink.info/niels.

Druppel op gloeiende plaat

Niels kijkt uit naar zijn reis. "Het is een volgende stap, om nu echt alles zelfstandig te regelen," vertelt Niels. "Het is natuurlijk nog afwachten hoe alles loopt en wat voor situatie ik daar aantref. Maar ik vertrouw erop dat het goed gaat." Niels wil dit soort werk zeker ook blijven doen. "Het allerbelangrijkste vind ik om daar praktisch te helpen in het voorzien in de middelen die ze nodig hebben. Daarnaast wil ik ook graag vertellen over het geloof, onderwijzen, uitleg geven over wat niet duidelijk is." Dit zal voornamelijk zijn voor de mensen die er al zijn, die hier ook voor open staan. "Ik ben natuurlijk maar een poppetje in het geheel van hulporganisaties, maar ik vind het toch belangrijk om dit te doen. Misschien is het wel een druppel op een gloeiende plaat, maar het is toch een druppel! Ieder individu dat je helpt is er toch n! Achter ieder stel ogen zit een verhaal," zegt Niels Rolvink tot slot.

Overgenomen uit weekblad "De Eendracht", 18e jaargang nr. 37 7/8 september 2004.
Foto: Ron Labordus