Jongeren vinden kerk niet saai

DELFT - Vier Delftse jongeren van de Evangelie Gemeente Morgenstond volgden vorig jaar Youth Alpha, een kennismakingscursus over het christelijk geloof. Zij waren daar zo enthousiast over, dat zij nu zelf Youth Alpha starten, in samenwerking met de Chr. Gereformeerde Kerk en vooral ook voor jongeren die (nog) niet naar de kerk gaan. David (19): "Voor jongeren die meer over het geloof willen weten is Youth Alpha de manier. Je kunt er al je vragen stellen en lekker met elkaar discussiŽren. Bovendien is het heel gezellig, vooral omdat je altijd eerst met elkaar eet!"

Er is ook een 'gewone' Alpha kennismakingscursus voor personen van alle leeftijden, deze draait inmiddels. De jeugdtak Youth Alpha start dinsdag 19 februari in het Charlotte, Annelies, Niels en David, vier Delftse jongeren, enthousiast voor Youth Alpha. jeugdgebouw van Morgenstond aan het Achterom en duurt dan tien weken, telkens op dinsdag van 18.30 - 21.00 uur. Deelname is gratis, er zijn koks uitgenodigd die voor een maaltijd zorgen.

Nellie Dorsman van de Morgenstond Gemeente: "De bijeenkomsten gaan over het christelijk geloof, we bieden iedere week een onderwerp aan. Zoals de Bijbel (is het nog waar wat daar in staat), God, Jezus (wie is hij, is hij een profeet), de Heilige Geest, de Kerk.
Maar er is ook ruimte om daarnaast zelf onderwerpen aan te dragen en het daar over te hebben. We gaan eerst met elkaar eten, bespreken daarna het gekozen onderwerp en kunnen vervolgens doorpraten over zaken die men zelf aan de orde stelt. Ik denk dat er bij jongeren wel een behoefte is om het over dit soort onderwerpen te hebben. Het is een mooie gelegenheid om met het geloof in aanraking te komen.
Het is tegenwoordig best lastig om jongeren voor de kerk te interesseren," geeft ze eerlijk toe, "maar we benaderen ze nu op een andere manier, die vorig jaar bij de groep waar we het mee probeerden goed aansloeg".

Niet oubollig

De belangrijkste ingrediŽnten van Youth Alpha zijn vriendschappen, een duidelijke boodschap, plezier en ruimte om jezelf te zijn. Annelies (18): "Op Youth Alpha kun je met leeftijdgenoten praten over dingen die belangrijk voor je zijn. Dit sprak mij erg aan. Na een aantal keren kende je je eigen groepje aardig goed en kon je het over van alles hebben. Het is erg goed om meningen van anderen te horen!" Charlotte (19): "Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en op veel vragen een antwoord gevonden. De sfeer was erg ontspannen."
Youth Alpha bestaat behalve uit tien avonden ook uit een weekendje weg (voor het laatste wordt wel een bijdrage gevraagd).

Annelies: "Wat mij het meest is bijgebleven is het weekend. Hier was veel tijd om met anderen te praten. Als iedereen nog middenin een goed gesprek zat, werd het programma gewoon opgeschoven. Op de avonden moet je op een gegeven moment toch stoppen". De vier zijn erg gemotiveerd om met de nieuwe cursus van start te gaan.
David: "Ik ben zelf erg enthousiast over mijn geloof. Ik wil daar graag met andere jongeren over praten. Het christelijk geloof is echt niet saai en oubollig".
Wil je meer weten of je opgeven: 070 3963580, e-mail: youthalpha@platschorre.nl

Overgenomen uit weekblad "Delft op Zondag", 10e jaargang nr. 7 Ė 17 februari 2002.
Foto: Heleen Platschorre